Varför är det färre inlägg numera på serieforum?

Information om Serieforum.se. Här kan du även ge feedback på forumet, ställa frågor, testa funktioner m.m.
Kategoriregler
Kontakta Serieforum.se genom att posta ett inlägg i detta delforum, eller genom att skicka e-post till info@serieforum.se.
Användarvisningsbild
Magnus
Near Mint
Inlägg: 3801
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 19:26
Ort: Sverige

Varför är det färre inlägg numera på serieforum?

Inläggav Magnus » sön 17 jun 2007, 06:23

Jag har min teori om nedgången.

Först är det inget ovanligt för forum att intresset avtar efter ett tag. serieforum.se följer ett mönster jag sett på flera andra forum.

Jag startar t ex inte så många nya diskussioner längre. Svarar mest på andras inlägg och gör det kanske i lite mindre utsträckning än tidigare också. Jag tycker att jag har märkt att andra "äldre" medlemar gör samma sak.
Det blir mest korta frågor och ett fåtal svar numera. Dom "nya" drar inte igång diskussioner och "polls", som vi gjorde för ett tag sedan.

Anledningen till att jag inte är så aktiv med nya saker längre är brist på tid. Skall jag dra igång en ny tråd eller en rescension så tar det en stund. Med fler medlemmar tycker man det borde bli fler nya diskussioner men det är kanske inte så. Man kanske blir mer restriktiv och läser och svarar bara på det som intresserar en.
Simma lugnt!

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Inläggav Labrador Road 26 » sön 17 jun 2007, 07:13

Ligger säkert något i det du säger, själv är jag ganska förvånad över att det inte finns någon regelbunden Manga-tråd (även om jag själv inte läser den typen) där framför allt unga antar jag diskuterar allt rörande den genren.

Tycker mig ana tre sorters trådar också:
1. Först den sorten som är till största delen ren fakta - Tintin-tråden som exempel, info om olika album, vilka karaktärer som finns med var och så vidare.
2. Den typen av trådar som ofta genererar känslomässiga inlägg, där skillnader mellan seriesamlare och serieläsare märks bland annat. Tenderar att bli hetsiga men kortlivade.
3. I stort sett renodlade underhållningstrådar, roliga auktioner på Tradera, frågesporter, filmklipp med flera.

Finns säkert fler varianter, men nästan alla trådar tror jag passar in i någon av dessa inriktningar.

Tycker mig också se ett visst mönster av att de som gillar en viss serie ofta håller sig till den (eller de) trådar som handlar om just favorit-serien. De som gillar Kalle Anka är inte så flitiga i Fantomen-tråden, och det är inte något konstigt med det egentligen. (OBS! Kalle är bara exempel, pekar inte ut just medlemmar som gillar ankor.) Detta tycks till viss del också gälla svenska (eller svensktextade) serier kontra utländska på originalspråk.

Misstänker att människans natur gör att vi tenderar att bli aningen "nischade", antingen det gäller superhjältar, socialrealistiska serier eller annat. Har hört rätt många människor som säger att de är all-ätare när det gäller musik, men sedan visar det sig att de inte gillar dansband, opera, hardcore, ambient och andra något mer ovanliga sorter. Folk tror nog att de gillar mer än de faktiskt gör.

Funderingarna kring detta satte igång tankarna, gjorde att jag kom på en ny tråd som jag testar, så nu får ni andra komma med synpunkter och teorier om varför forumet har färre inlägg. (Är det färre förresten? Har inte kollat uppgifterna=dålig research, fy på sig LR 26.)
With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
rdbulldozer
Fine
Inlägg: 597
Blev medlem: tis 28 jun 2005, 17:33
Ort: Visby

Inläggav rdbulldozer » sön 17 jun 2007, 09:47

En tanke kan vara att det inte har uppkommit några storbråk på ett tag. Dessa brukar utmynna i massvis med trista inlägg. Visst finns det en och annan som fortfarande försöker provocera men det har inte varit pajkastning på ett tag. Om detta är anledningen till att inläggen har minskat så tycker jag att det är bra att det blir färre inlägg.
Men egentligen så tror jag att det bara handlar om att det är så fint väder så det bara är vi som är helt förtappade som sitter kvar vid datorn.

Användarvisningsbild
Eliasson
Fine
Inlägg: 416
Blev medlem: ons 13 sep 2006, 15:35
Ort: Sverige

Inläggav Eliasson » sön 17 jun 2007, 11:12

Jag håller med det Lr26 har sagt. Man blir ju "nischad". Som tex mig, jag läser mest på fantomen tråden eller slå bilden över din.

Att prata om mina andra intresen känns ganska konstigt på serieforum, eftersom dom flesta av mina intresen inte ens är serie relaterade. Tex vem vill vetta att jag är css freak ;)

Sedan kanske det är en liten rädsla att komma in i en diskussion som man är "grön" på. Många här är som jag under 20 år och har kanske inte varit så aktiva i serie världen (även om många är kunniga). Övning ger färdigheter och när man fått reda på något kul kan man ju dela med sig kunskapen. Sedan kan det ta veckor innan man kommer på något man undrar över :)

The Phantom's ways are so mysterious even strong men are known to run like children afraid of the dark.

Användarvisningsbild
Ingemar
Near Mint
Inlägg: 2434
Blev medlem: lör 12 mar 2005, 18:34

Inläggav Ingemar » sön 17 jun 2007, 13:43

Har det minskat så mycket då? Jag är väl lite av en periodare här, det beror på om det är några roliga trådar eller om jag känner att jag har lust och tid. På sistone har jag skrivit en del i alla fall.

Användarvisningsbild
Gammelsmurf
Very Fine
Inlägg: 1992
Blev medlem: ons 05 jan 2005, 06:31
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav Gammelsmurf » sön 17 jun 2007, 14:45

[quote="labrador road 26"]

....så nu får ni andra komma med synpunkter och teorier om varför forumet har färre inlägg. (Är det färre förresten? Har inte kollat uppgifterna=dålig research, fy på sig LR 26.)
[/quote]
Både ja och nej. Tar man en titt på månadsstatistiken så ser man att under perioden från oktober -06 till till mars -07 så låg antalet inlägg på siffror mellan 1500 och 2100 inlägg per månad. Under april och maj 2007 så har antalet gjorda inlägg sjunkit till 1000-1100 per månad. Som jag skrev i den förra tråden så är det en mycket drastisk minskning under mycket kort tid och det gör att jag inte riktigt tror att det hela grundar sig på bristande intresse. Isåfall borde nedgången ha varit mer utplanad och sträckt sig över fler månader. Drar vi oss till minnes vad som hänt under de senaste två månaderna så kommer jag inte på någonting, frånsett en ovanligt tidig och ovanligt varm försommar. Hade medlemmarnas intresse dalat något så hade vi inte fortsatt att få in 35-40 nya användare per månad, vilket varit fallet under hela 2007. Även antalet nystartade trådar ligger på normala siffor utan berg eller dalar.

Forumstatstiken:
http://www.serieforum.se/topic.asp?TOPIC_ID=1087

Rdbulldozers tanke om avsaknaden av rejäla forumbråk kan kanske vara en faktor, men isåfall så tror jag att den snarare är positiv. Forumbråk är inte kul och om det bara är om dumheter som inte leder någonvart i slutändan så är det helt meningslöst. Steelehärvan var trist men förde ändå en del positiva saker med sig, bl.a. en hög nya användare varav majoriteten fortfarande är aktiva men även att forumet fick ett nytt regelverk och en tillräcklig uppsättning moderatorer. För att ett forum ska växa så behövs regler och struktur och det tvingades fram av hela den soppan.

Jag tror inte att den senaste tidens minskade skrivande är något att oroa sig för. Berg och dalar finns i all verksamhet och eftersom jag upplever det som att forumets nuvarande dal kommer sig av sommarvärme så lär vi få en motsvarande uppgång i september. Hade antalet nya medlemmar och antalet nystartade trådar dalat i motsvarande mängd så hade jag kliat mig i huvudet, men så är ju inte fallet. Folk kommer och folk går, är det varmt och soligt ute så är folk hellre i trädgården än inne vid datorn. Svårare än så behöver det inte vara.

/admin

Användarvisningsbild
Ingemar
Near Mint
Inlägg: 2434
Blev medlem: lör 12 mar 2005, 18:34

Inläggav Ingemar » sön 17 jun 2007, 14:54

Det är mycket annat än internetforum som tappar soliga vårdagar. Det låter som ett sundhetstecken.

Användarvisningsbild
Ellingen
Moderator
Inlägg: 4055
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 19:16
Ort: Sverige

Inläggav Ellingen » sön 17 jun 2007, 15:33

Jag tror att om ni undersöker statistiken så kommer det att visa sig att det är ca 10% av forumets medlemmar som står för 90% av inläggen. Magnus har en självklar poäng i att det är naturligt att antalet inlägg går ner efter ett tag. Allt annat vore egentligen konstigt. Vissa ämnen/trådar finns det mycket att skriva om/i till en början för att sen helt naturligt bli uttömda/fyllda med material. Detta gäller tex all fakta som bara går att skriva en gång.

Även om det i vårt avlånga land finns ett stort intresse för serier är det ett väldigt litet antal som är såpass intresserade att de söker sig hit. Och antalet som tar mod till sig att skriva något är med all säkerhet ännu mindre. När jag som ny kom hit blev jag förbluffad av den enorma kunskap som finns innanför detta forums linjer. Ställ en fråga...vips... Några timmar senare har du i de allra flesta fallen ett klart, fullständigt och uttömmande svar. Och i stort sett alla är villiga att förbehållslöst dela med sig av sina kunskaper. Jag tror dock tyvärr att denna enorma kunskap också kan ha en baksida som skrämmer bort eventuella nybörjare. Tonen kan emellanåt bli ganska nedlåtande mot dem som kanske inte står upp till vissas kvalitetskrav.
Och vad gör man då? Jo. Man slutar skriva. Kanske måste "vi" ha större förståelse för att alla blir inte "proffs" över en natt och ha lite mer överseende med (våra yngres?) övertramp och misstag. Utan dem har forumet definitivt ingen framtid. Personligen tycker jag Admin och moderatorerna gör att bra jobb med att rensa bort strunt och ovidkommande material redan nu.

För inte vill "vi" väl ha ett ellitistiskt forum för inbördes beundran där bara 10-15 personer är aktiva??

Sen är det väl självklart så att man läser/skriver om det man själv är intresserad av och tycker om. Kan tex inte minnas att jag besökt nån dansbandssajt eftersom dansband är det värsta jag vet.

Sen är det väl så också att det är en gemensam nämnare som fört oss hit? Serier och seriesamlande.
I övrigt är vi förmodligen väldigt olika människor med olika bakgrund, ålder, kön som gör att vi kanske har fullstänigt olika åsikter om allt annat som rör livet. Och därför är det helt omöjligt att undvika att det ibland "hettar" till och blir ganska högljudda diskussioner som en del kan tycka är störande.
Tycker också här att Admin och moderatorerna håller detta på en bra nivå redan.

Avslutar med denna kloka tanke:
[quote="rdbulldozer"]


Men egentligen så tror jag att det bara handlar om att det är så fint väder så det bara är vi som är helt förtappade som sitter kvar vid datorn.
[/quote]
"ask not what your forum can do for you - ask what you can do for your forum.."Användarvisningsbild
Ingemar
Near Mint
Inlägg: 2434
Blev medlem: lör 12 mar 2005, 18:34

Inläggav Ingemar » sön 17 jun 2007, 15:59

För att spinna vidare på vad ellingen säger så är det väldigt viktigt att ha respekt för "unga och dumma" användare, inte reta sig på nybörjarfrågorna, att de säger saker som man tycker diskuterats färdigt, och att de tycker om lite andra saker än man själv. De är normalt inte speciellt dumma, de är bara nya och man behöver lite tid för att lära sig varann.

Serieforum är ganska aktivt. En liten dämpning är inget att oroa sig för, så länge de nya som kommer in inte känner sig alltför utanför.

Användarvisningsbild
PRHR
Fine
Inlägg: 253
Blev medlem: sön 26 jun 2005, 11:52
Ort: Sverige

Inläggav PRHR » sön 17 jun 2007, 16:56

Min teori är att minskningen beror på en sak som ingen har tagit upp än.
LR 26 är på alla som skriver massa korta meningslösa inlägg direkt.
Han har satt strypkoppel på Martin Ha Ha!!Sen har vädret en stor betydelse.
Har själv varit passiv senaste tiden.När det gäller forumbråk så har det väl
varit några,fast vår gemensamme vän från Tullinge har inte varit på tapeten på sista tiden.(Positivt).Jag tycker man ska ha högt till tak när vi vår meningskiljaktigheter.OBS Ger man ut en känga får man vara beredd att få tillbaka en.

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Inläggav Labrador Road 26 » sön 17 jun 2007, 17:54

[quote="PRHR"]

Min teori är att minskningen beror på en sak som ingen har tagit upp än.
LR 26 är på alla som skriver massa korta meningslösa inlägg direkt.
Han har satt strypkoppel på Martin Ha Ha!!
[/quote]
Hmmm, hoppas du inte har allt för rätt gällande detta. Funderar ofta själv på om jag "ingriper" för ofta. Det är inte alls meningen att skrämma iväg, eller tysta, medlemmar, varken nya eller gamla.

Försöker också i möjligaste mån att ge användbara tips i samband med modereringarna.

Gällande vissa större åtgärder diskuteras dessa alltid ingående av oss moderatorer och Admin, en varning eller avstängning sker inte brådrasket.

Jag hoppas verkligen inte så enkla saker som att jag/vi (moderatorer) flyttar inlägg, påpekar funktionen "ändra" eller liknande skrämmer iväg nya medlemmar.

Att jag gjort rätt många av de modereringar som skett på senare tid beror nog mest på att jag är inne ofta och är den som först får syn på något som behöver åtgärdas. Hittar jag ett första inlägg från en ny medlem försöker jag alltid hitta ett svar (om det är en fråga vill säga) och passar då också på att välkomna medlemmen.

Har själv diskuterat med Admin/Moderatorer om min "rakt på sak"stil eventuellt skrämmer iväg nya medlemmar. Om jag inte fattat helt galet anses det inte som en bidragande faktor. Om medlemmarna dock anser att mina modereringar är för ofta och för hårda återgår jag till att bara vara medlem. Jag vill precis som alla andra ha ett aktivt, livfullt forum och om jag spelar en del i att så inte är fallet är det bara inse "hard facts" och dra sig tillbaka. Men som jag sa inledningsvis hoppas jag att du till viss del har fel.

Sorry om det blev aningen OT denna gång.
With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
PRHR
Fine
Inlägg: 253
Blev medlem: sön 26 jun 2005, 11:52
Ort: Sverige

Inläggav PRHR » sön 17 jun 2007, 19:15

LR26 blir fundersam!!!
Jag tycker du gör helt rätt.Du tilrättavisar alla också.
Jag tror inte vi saknar inlägg som tex Hej.Tja.Hoppas.
Bara kör på i ullstrumporna!!
Ps. Kan du ordna en Busterrelaterad Avart till mej?

Användarvisningsbild
rkaj
Near Mint
Inlägg: 3546
Blev medlem: ons 05 jan 2005, 20:18
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inläggav rkaj » sön 17 jun 2007, 20:15

[quote="labrador road 26"]

Jag hoppas verkligen inte så enkla saker som att jag/vi (moderatorer) flyttar inlägg, påpekar funktionen "ändra" eller liknande skrämmer iväg nya medlemmar.
[/quote]

Det misstänker jag faktiskt att det kan göra. Jag menar inte att du och andra moderatorer ska sluta moderera, men kanske höja ribban lite, och låta "förstagångsförbrytare" gå passera. De flesta upptäcker nog ändramöjligheten, och lär sig hitta lämpliga trådar, ändå efter ett tag.

I andra fall måste ni moderatorer gripa in för att hålla forumet "i trim" för alla oss andra. Men som sagt, kanske i ett senare skede.

Användarvisningsbild
Ingemar
Near Mint
Inlägg: 2434
Blev medlem: lör 12 mar 2005, 18:34

Inläggav Ingemar » sön 17 jun 2007, 20:40

Man måste moderera, men också vara försiktig hur man uttrycker sig mot nya medlemmar. Jag vet inte om LR26 skrämt bort någon, det får vi väl aldrig veta, men nykomlingar är ofta mycket känsliga, det är de första intrycken som avgör om de kommer igen.

Användarvisningsbild
Magnus
Near Mint
Inlägg: 3801
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 19:26
Ort: Sverige

Inläggav Magnus » sön 17 jun 2007, 22:57

Jag tycker Admin och moderatorerna har en bra nivå. Man måste vara rätt hård mot vissa nybörjare som visar tecken på att inte vilja lyssna på tillsägelser.
Efter den perioden då det var som värst med knatte-tjattret här på serieforum gick jag in och kollade det Kalle Anka Pocket-forum där de unga herrarna hade fått härja lite friare i några månader. Det såg ut som ett slagfält. Hade serieforum.se drivit i den riktningen hade det troligen varit stendött idag. Utnämningen av LR26 och Seriefreak till moderatorer kom precis lagom i tid och fick önskad effekt. Det har troligen också lett till att en del nybörjare är lite försiktiga, men heller det än tvärtom.

"Ribban" ligger inte på fel nivå. Admin, LR26 och Seriefreak behöver varken sänka eller höja, tycker jag. Fortsätt det bra moderatorjobbet!

Simma lugnt!

Användarvisningsbild
Seriefreak
Very Fine
Inlägg: 949
Blev medlem: fre 21 jan 2005, 17:55
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav Seriefreak » mån 18 jun 2007, 21:31

Lite lustigt, för jag tänkte skapa en sånhär tråd för några dagar sen..

Jag tror att delvis så är det att det är sommar nu, och inte så många sitter lika mycket vid datorn som i vintras. Jag kommer själv åka till stugan ett flertal gånger under sommaren. Och jag kommer inte ha tillgång till Internet under den tiden. Men säger till innan jag åker, så alla vet det.

Men hur ser statistiken ut från förra sommaren?
Sjunker antal inlägg vid sommartid, eller är det bara tillfälligt?

Vi får hoppas på bättre tider! [:)]


[quote="Magnus"]

"Ribban" ligger inte på fel nivå. Admin, LR26 och Seriefreak behöver varken sänka eller höja, tycker jag. Fortsätt det bra moderatorjobbet!
[/quote]

Tack!

Jag kan hålla med Magnus om att jag tycker att vi har en bra nivån på "ribban" just nu. Men kommer det mer nya oserieösa medlemmar, så kanske vi får dra åt lite i tygglarna.

Användarvisningsbild
Gammelsmurf
Very Fine
Inlägg: 1992
Blev medlem: ons 05 jan 2005, 06:31
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav Gammelsmurf » mån 18 jun 2007, 22:56

[quote="Seriefreak"]

Men hur ser statistiken ut från förra sommaren?
Sjunker antal inlägg vid sommartid, eller är det bara tillfälligt?
[/quote]
Statistiken för 2006 visar en tydlig nergång i antalet inlägg under juni månad, närapå en halvering av antalet inlägg från maj -06. Även under juli så var trenden svag även om statistiken hämtat sig något. Framåt hösten så tog forumet fart på allvar och de höga månadssiffror vi blivit bortskämda med har hållit i sig ända fram tills nu i april. I år kom värmen tidigare än i fjol och det är det jag stödjer mig på i min tes om att det fina vädret ligger bakom nedgången.

Jämför själv 2006 och 2007 här:
http://www.serieforum.se/topic.asp?TOPIC_ID=1087

/admin

Användarvisningsbild
Seriefreak
Very Fine
Inlägg: 949
Blev medlem: fre 21 jan 2005, 17:55
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav Seriefreak » mån 18 jun 2007, 23:19

Ser riktigt bra ut då, blir nog bättre framåt hösten.
Härligt att se att forumet har växt rätt rejält gemfört med 2006. Men hela 2007 har ju inte gått ännu, vi får se hur det blir av resten av året.

Användarvisningsbild
burnout
Mint
Inlägg: 7240
Blev medlem: tis 27 sep 2005, 12:03

Inläggav burnout » tis 19 jun 2007, 10:34

Vist går besök frekvensen ned under sommaren. Har själv varit ute på en tripp ner över utan dator (det var skönt) men jag har haft info vad som hänt på forumet under tiden (tack vare andra forum-medlemmar) genom samtal,sms och "springa ihop möte". Nu är det dags att åka iväg igen "om bilen håller".
Är det fint väder sitter man inte och kollar datorn, då kollar man ÖL,sol och loppisar. Man laddar batterierna inför höstens bataljer.

En kul grej.
Trodde Skåne skulle vara dammsuget på serietidningar men det var det inte, Blev mycket roliga fynd på "Österlen".

En kul grej till.
När man är ner över har dom varnings skyltar för Hjortar-Igelkottar och annat småkrafs, när man kommer "hem-över" så dyker det upp ÄLG och Vägarbetare, Det kallar jag varnings-skyltar.[:D]


Användarvisningsbild
Magnus
Near Mint
Inlägg: 3801
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 19:26
Ort: Sverige

Inläggav Magnus » tis 19 jun 2007, 22:37

[quote="burnout"]En kul grej.
Trodde Skåne skulle vara dammsuget på serietidningar men det var det inte, Blev mycket roliga fynd på "Österlen".

En kul grej till.
När man är ner över har dom varnings skyltar för Hjortar-Igelkottar och annat småkrafs, när man kommer "hem-över" så dyker det upp ÄLG och Vägarbetare, Det kallar jag varnings-skyltar.[:D]
[/quote]

OT: Du såg ingen vägskylt med varning för gäss? Det tror jag bara finns i Skåne.
Jag hörde att det funderas på att bygga "älgbroar". Dvs broar där älgarna kan gå över vägar. Men finns det laxtrappor så varför inte älgbroar.[:D]
Simma lugnt!


Återgå till "Serieforum.se"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst