Sida 1 av 1

Seriesamlarprogramvara?

Postat: ons 01 apr 2015, 21:13
av efssweden
Är det någon mer än jag som använder sig av programmet Comic Collector Cobalt Pro från Collectorz.com? Nu är man uppe i version 10.6 och jag måste säga att jag är glatt överraskad över hur lättarbetat det är men databasen saknar i princip allt jag sökt efter (det vill säga svenska serier och/eller serier utgivna i Sverige). Sysslar man däremot med amerikanska serier är det nog en annan femma...

Vad använder ni själva för att hålla ordning på era samlingar?

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: tor 02 apr 2015, 21:20
av rdbulldozer
http://www.samlaserier.nu/
Funkar men uppdateras aldrig nuförtiden.

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: sön 05 apr 2015, 10:49
av Sifousab
Jag använder Comic Collector. Tycker att den fungera bra att föra in info i i program.

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: sön 05 apr 2015, 10:58
av Rufus
Jag tycker att det funkar alldeles utmärkt med en Word-fil eller Excel-fil för att hålla ordning på seriesamlingen. Funkar bra för mig i alla fall. Varför anser ni att det behövs en särskild programvara till detta?

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: sön 05 apr 2015, 23:34
av Marvel
Jag använder också en word-fil.

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: mån 06 apr 2015, 09:22
av efssweden
Anders1 skrev:Varför anser ni att det behövs en särskild programvara till detta?


"Behövs" är väl kanske att ta i - som metadatanörd tycker jag det är kul att enkelt kunna fylla i en massa värdelöst vetande och sen sortera och/eller plocka ut statistik. Å andra sidan skulle det nog inte vara en övermänsklig uppgift att göra något liknande i Excel.

Som sagt, hade man samlat på amerikanska serier hade nog i alla fall Comic Collector gjort mycket av jobbet åt en - jag fyller i själv.

Oooh, och så älskar jag Comic Collectors virtuella bokhylla med alla omslag! [;)]

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: ons 22 apr 2015, 17:43
av Simpukka
Skaffade Comics Collector själv för kanske två år sedan men har inte använt den mycket på sistone (ouppdaterad sedan 1-års licens gick ut i början av året så ser att jag fortfarande "bara" har version Cobalt 8.4... hehe). Absolut rekommenderbar programvara om man vill dokumentera sin samling -- och just om man älskar att nörda sig med alla dessa små detaljer om varje serie som programmet uppmuntrar!

Gillar också att den är user-based alltså att man kan själv bidra med att lägga till serier i deras databas. Uppdaterade deras databas med utförligare information om mina tyska batman-serier ett tag... fast en gång så var det någon mupp som tog bort det jag hade lagt till.. så man får ta det för vad det är att det blir "tolkningskrig" ibland om innehållet i en serie..

Mjo precis som du säger så är det ju ganska så skralt med svenska serier, men det känns ju rätt så implicit att en vanlig användare kommer att använda programmet för att arkivera sin amerikanska (superhjälte)seriesamling. Tror det var nån svensk där som la till Fantomen, Herman hedning och andra svenska serier, men man undrar ju hur många som kommer söka på såna... :P

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: ons 22 apr 2015, 17:51
av Simpukka
efssweden skrev:
Oooh, och så älskar jag Comic Collectors virtuella bokhylla med alla omslag! [;)]


Mm... det är riktigt sexig med alla omslag listade på detta sätt! [|)] Glas är väll mitt favorit "skin" då det för tankarna till fysiska glasskåp i butiker som förvarar samlingar! Har det kanske kommit nya skins nu med nyare versioner av Comics Collector?

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: fre 18 sep 2015, 17:19
av Simpukka
Aha här har det varit lugnt sen senast..

Nu uppdaterade jag iallafall mitt collectorz konto till senaste versionen 15.5 nånting... bara för att upptäcka att inget fungerade längre haha..!!! Omslagen och all data fanns inte med längre och visades bara som "0"... så jag skriver till deras support och får svar på en gång nästa morgon: visar sig att deras senare version inte längre stöder mitt gamla mac osx, men får länken till den sista uppdateringen som fungerar på mitt os x och voila så fungerar allt igen. Och den uppdateringen är fortfarande från i juli i år!

Men gillar Collectorz verkligen även om det som sagt egentligen mest lämpar sig för amerikanska (superhjälte) serier. Den fransk-belgiska marknaden och manga verkar rätt så underprioriterade (läs obefintlig). Har ifs sökt lite på vilka svenska serier som finns i deras databas och någon eldsjäl har lagt in alla nummer av Fantomen faktiskt from 1996 och framåt!

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: fre 18 sep 2015, 23:26
av Coppas
Det finns ett tyskt företag som heter Sammler Software och som har databasprogram för en drös med olika inriktningar (även då för seriesamlare) och som oftast även fungerar för både pc och mac. Finns även vissa grundprogram för samlingar rent allmänt. De flesta av dessa program liknar varandra till sin uppbyggnad, Själv samlar jag även på bl.a. fordonsmodeller och har ett par av dessa program för det. Se t.ex. då skärmklippen nedan (beklagar den taskiga upplösningen) som visar olika sidor från en av mina modellbilssamlingar. Serieprogrammet påminner då alltså om detta.

Bild

Bild

Är generellt sett ganska nöjd med dessa program, men en nackdel för vissa är att programmen i huvudsak är på tyska. I de flesta fall kan man dock numera byta ut rubriker, lägga till egen text i rullgardinsmenyer och annat så det är ganska enkelt att delvis fixa till programmen så att de passar för ens egna syften. En fördel är att dessa program sedan inte är så fasligt dyra samtidigt som det nästan alltid finns en kostnadsfri demoversion som man kan ladda hem och testa. Det finns alltså även ett program för seriesamlare, se nedan. Har dock inte provat just detta själv då jag har det mesta på excel och det är en hel del arbete med att lägga in allt i ett program.

Länk till Sammlersoftwares seriesamlingsprogram.

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: mån 21 sep 2015, 21:12
av Simpukka
Spännande! Skulle faktiskt testa demoversionen om det funnits till mac os x också -- kikade på hemsidan men som jag förstod det var det bara för windows. Det är ju bara nyttigt att träna tyskan och så har jag en hel del tyska batman tidningar oxå faktiskt! :D

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: fre 16 jun 2017, 22:25
av morpa
Efter att ha insett att jag har tre hyllor med serier, och det börjar bli svårt att ibland veta vad jag har och inte, så är det dags att skriva ner dem. Det var nog 20 år sedan jag kollade på något sådant här sist. Men blir lite förvånad - inget verkar ha hänt. Finns det ingen hyfsat aktiv, öppen communitybaserad wiki/databas där allehanda serieinformation trängs? Kikade på det som nämns i tråden här, men inget verkar vidare komplett.

Re: Seriesamlarprogramvara?

Postat: fre 16 jun 2017, 23:14
av Wakuran
Det finns ju diverse index som https://www.comics.org/ , https://comicvine.gamespot.com/ och http://comicbookdb.com/ . Vet inte om det är sånt du söker.

Svenska serier finns listade på http://seriekatalogen.se/ och http://www.seriesam.com/guide/ .