Samlande och ekonomi

Här är vårt fikarum. Här samlas alla de ämnen som inte riktigt passar in bland de övriga kategorierna men som ändå bör dryftas.
Användarvisningsbild
spidercrazy
Fine
Inlägg: 335
Blev medlem: mån 03 okt 2005, 16:18
Ort: Sverige

Samlande och ekonomi

Inläggav spidercrazy » ons 16 maj 2007, 16:45

Går det att vara samlare och ändå ha en fungerande ekonomi? Ja, den frågan har jag ställt mig många gånger. Lite pinsamt att erkänna men så är det: jag är slarvig med räkningar och sånt, prioriterar ibland fel, eller så hittar jag plötsligt den där grejen jag MÅSTE ha och tänker att 'den där räkningen går nog att skjuta på ett tag'. Det är hela tiden en balansgång för att få pengarna att räcka till. För det mesta så brukar det reda ut sig till slut ändå, även om det händer att man har kniven mot strupen. Som till exempel idag, då Telia stängde av min telefon pga en obetald räkning. Jag betalade givetvis med en gång och efter tio minuter fungerade det igen. Nu vet jag att en hel del perfektionister där ute kommer att säga 'så där slarvig får man bara inte vara' och så är det nog, men jag skulle vilja ha lite åsikter från er som varit i samma eller liknande situationer och hur ni har gjort/gör för att få ordning på ekonomin, och vad ni har för strategi för att undvika att hamna i såna här situationer.
Å nu pojk ska du få lära dig hur man pelkar en fnög!

Användarvisningsbild
Looding
Mint
Inlägg: 5275
Blev medlem: lör 08 jan 2005, 12:34
Kontakt:

Inläggav Looding » ons 16 maj 2007, 17:04

Har själv lite trassligt just nu även om jag har en del toppar ibland. Har sålt av en del dubbletter och dragit in en del kosing på det. Vet själv hur det är när man "bara måste ha" en sak. Men på något vänster löser det sig ändå. Nu köper jag ingenting (bara om det är svinbilligt eller något som jag letat efter i åratal) och inväntar inkomst från jobb i sommar.
Har du information som saknas eller behövs ändras i https://www.seriekatalogen.se så kontakta mig eller skicka ett mail till seriekatalogen.se[at]gmail.com

Användarvisningsbild
burnout
Mint
Inlägg: 7240
Blev medlem: tis 27 sep 2005, 12:03

Inläggav burnout » ons 16 maj 2007, 18:35

När man var yngre och hade "hål" i fickan var det nog mera kniven på strupen. men nu för tiden tänker jag som så,
"Har det kommit en sådan grej, så dyker det upp en till" [:o)]
och gör det inte det så vet man oftast var/vem som har den och när man har "fickan" full så kan man bjuda lite extra och se om man får lös den.
Det dyker alltid upp en till förr eller senare.

Har lärt mig
1. Räkningarna först (för att slippa alla problem/extra kostnader)
2. Det andra sen.
Den regeln ruckar jag inte på nuför tiden.
Då blir man utan vissa grejor.[:(]

Användarvisningsbild
impeesa
Very Fine
Inlägg: 1163
Blev medlem: sön 08 jan 2006, 17:00
Ort: Wallis and Futuna Islands

Inläggav impeesa » ons 16 maj 2007, 21:08

Det är inte alltid lätt att göra "rätt" prioriteringar i sin ekonomi. Ibland hamnar man ju i sitsen att man hittar något "måste ha" på nätet och har man skralt i kassan just då får man det inte lätt.

När jag säljer serier/prylar låter jag oftast de pengarna gå in på ett konto som jag inte når med lätthet. Ska jag ta ut dem måste jag ner på banken (vilket är ett litet helvete med de öppettider banker har nuförtiden) och det gör att det blir någon sorts "reservkosing" när det kniper.
Svenska Star Wars/Stjärnornas Krig i toppskick sökes.

Användarvisningsbild
Martin
Very Fine
Inlägg: 1001
Blev medlem: sön 17 dec 2006, 17:56
Ort: Sverige

Inläggav Martin » ons 16 maj 2007, 21:16

Mina pengar tar slut snabbt sen fär jag vänta på månadspengen och sen tar dem slut efter någon vecka men oftast har jag en hundring men ibland sparar jag till något dyrare

(Köpte nyss en ny skateboard för 2000 kr)
Kalle anka samlare

Användarvisningsbild
SethGecko
Very Good
Inlägg: 112
Blev medlem: tis 28 mar 2006, 21:30
Ort: Sverige

Inläggav SethGecko » tor 17 maj 2007, 00:12

det är kniven mot strupen för min del också, vissa månader. Nu senaste stängde Cdon av mig från fakturaköp (vilket jag lyckades lösa) för att en räkning hunnit gå till inkasso. Dock prioriterar jag alltid räkningar som rör min "välfärd" (hyra, kabeltv/internet/telefon) framför mer "lättviktiga" saker.

jag ser fram mot när jag är klar med min utbildning och kan få in lite större pengar och spendera hejvilt på onödiga saker.

Användarvisningsbild
zlv
Fine
Inlägg: 689
Blev medlem: tis 18 okt 2005, 08:43
Ort: Stockholm

Inläggav zlv » tor 17 maj 2007, 00:41

Samma här, hyra/el/mat/lån/bredband mm går först. Sedan kommer hobbisarna, just nu är det frimärkssamlingen som får det mesta, lär bli ett par tusen under helgens stora auktion.

Användarvisningsbild
Magnus
Near Mint
Inlägg: 3801
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 19:26
Ort: Sverige

Inläggav Magnus » tor 17 maj 2007, 02:40

Det är alldeles för dyrt att slarva med räkningarna. Påminnelseavgifter, inkasso m m. Med åren lär man sej att det är billigast att betala i tid.

Sen har jag nästan inga andra laster. Jag röker inte och går nästan aldrig på krogen. Har bara inkomsterna varit o.k. så brukar det bli en slant över till samlarserier också.

99% av allt som dyker upp i serieväg dyker upp igen. Det är ytterst få gånger jag ångrar att jag inte slagit till. Däremot händer det ofta att jag i efterhand, när ha-begäret lagt sej, tänker att det var bra att jag inte köpte den här gången.
Simma lugnt!

Användarvisningsbild
impeesa
Very Fine
Inlägg: 1163
Blev medlem: sön 08 jan 2006, 17:00
Ort: Wallis and Futuna Islands

Inläggav impeesa » tor 17 maj 2007, 13:29

[quote="Magnus"]

Det är ytterst få gånger jag ångrar att jag inte slagit till. Däremot händer det ofta att jag i efterhand, när ha-begäret lagt sej, tänker att det var bra att jag inte köpte den här gången.
[/quote]

Jag hoppas att den känslan kommer med tiden, för som relativt ny i gamet är det en sjutusans utmaning att "släppa" något man hittat på Tradera.

Men så får man tänka "behöver du den här tidningen för att överleva eller bara för att leva gott?" Men det gör ändå ont.. [:(]
Svenska Star Wars/Stjärnornas Krig i toppskick sökes.

Användarvisningsbild
burnout
Mint
Inlägg: 7240
Blev medlem: tis 27 sep 2005, 12:03

Inläggav burnout » tor 17 maj 2007, 14:25

[quote="impeesa"]
Men så får man tänka "behöver du den här tidningen för att överleva eller bara för att leva gott?" Men det gör ändå ont.. [:(]

[/quote]

Det finns mycket i "Serievärlden" som gör ont att missa.[:(] Men det kommer oftast en ny chans[:o)]

Användarvisningsbild
spidercrazy
Fine
Inlägg: 335
Blev medlem: mån 03 okt 2005, 16:18
Ort: Sverige

Inläggav spidercrazy » tor 17 maj 2007, 16:10

Ja, när det gäller tidningar kommer det oftast en andra chans. Men vissa prylar och leksaker kan vara väldigt knepiga att ens få en första chans på...
Tackar för alla svar, skönt att höra att jag inte är ensam om detta problem.
Å nu pojk ska du få lära dig hur man pelkar en fnög!

Användarvisningsbild
AndreasEriksson
Near Mint
Inlägg: 2211
Blev medlem: fre 21 okt 2005, 13:19
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav AndreasEriksson » fre 18 maj 2007, 13:30

Mitt tips är att göra en budget. Vilka inkomster har du under en månad? Vilka fasta utgifter? Räkna sen ut hur mycket du får över som du med gott samvete kan avsätta till samlandet varje månad. Det är nästan som att göra ett enkom sparkonto enbart för samlandet. Det viktiga är att "skydda" pengar som ska gå till hyra och annat viktigt. Mat och sånt kan man spara in på om det skulle dyka upp nåt extra intressant samlarobjekt – det finns ju nudlar [:D]
Ger ut DYLAN DOG och SONS OF ANARCHY på svenska! http://www.adesmedia.se + http://www.facebook.com/DylanDogSweden

Användarvisningsbild
Seriefreak
Very Fine
Inlägg: 949
Blev medlem: fre 21 jan 2005, 17:55
Ort: Sverige
Kontakt:

Inläggav Seriefreak » fre 18 maj 2007, 23:33

Påminnde mig om en gång då jag gick in på Do Lores. Dom hade fått in massa fina Knasen tidningar från 1970 - 72. Så köpte 3 st tidningar för 450 kr, kanske inte mycket för er. Men är det för mig på ett bräde. Apråpå ekonomi, så har jag inte haft så mycket pengar över till serier på ett tag. Ledsamt!

Användarvisningsbild
AndersL_
Very Fine
Inlägg: 1100
Blev medlem: sön 04 dec 2005, 22:30
Ort: Christmas Island
Kontakt:

Inläggav AndersL_ » ons 30 maj 2007, 00:06

Jag ser alltid till att betala alla räkningar, serieköp m.m. så snabbt som möjligt och att jag alltid har pengar över. Så för mig är ekonomin inget större problem (även om jag inte direkt blir rik som universitetsstudent). Förmodligen för att jag är en säljare i första hand, snarare än en samlare. Dessutom är jag ganska snål och köper inte mycket mer än serier och mat. [:)]

När jag gick i grundskolan/gymnasiet hade jag däremot inga större besparingar, så då hände det att jag köpte serier för alla pengar jag hade, och var pank emellanåt (visserligen hade jag sparpengar på banken, men de rörde jag inte innan jag började övningsköra. Så jag räknar bara kontanter).
Men jag skulle absolut inte spendera alla mina pengar idag, och jag har svårt att förstå hur vuxna som köper serier för sina sista hundra kronor tänker.. om de inte sparar någonting så blir det ju nästan garanterat problem med oförutsedda kostnader.
- - AndersL - -

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Inläggav Labrador Road 26 » tis 23 okt 2007, 23:15

OBS! Postat av spindelmannenelektra.

Jag håller på att samla för fullt nu mest på Spider-Man och Marvel men ibland känner jag att jag går till överdrift. Är det någon annan här som kännt att den blivit besatt av samlandet. Ett tag var jag inne på Tradera jämt, nu har jag haft uppehåll i tre dagar och det känns underbart. Jag har lovat att inte köpa något på ett tag då jag inte har råd. Det tar på familjens ekonomi. Skall skärpa mig. Är det någon annan här som kan känna igen sig?

Inlägg flyttat från denna tråd:
http://www.serieforum.se/topic.asp?TOPIC_ID=2008
With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Inläggav Labrador Road 26 » tis 23 okt 2007, 23:17

OBS! Postat av the_king

absolut har samma problem men ska skär ner på det det blir som en drog,och väldigt dyrt specielt om man börjar samla på amricanska serier och figurer då och då.ett tag var det ricktigt illa köpte allt jag kom över men har blivit bättre nu.men jag skulle vilja påstå att tradera är en lurig grej då man betalar inte direkt och sen är det lätt att man blir upp slukad i pris trisningen.men sen är väl hur beronde man blir av sitt samlande olika från person till person.jag själv har en beronde personlighet tror det kallas så. men anser mitt samlande är bättre än att bli beronde av andra mindre bra gejer som alkohol droger mm.men som du sa det går till en gräns sen får man försöka lägga band på sig

Inlägg flyttat från denna tråd:
http://www.serieforum.se/topic.asp?TOPIC_ID=2008
With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
Magnus
Near Mint
Inlägg: 3801
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 19:26
Ort: Sverige

Inläggav Magnus » ons 24 okt 2007, 09:52

Det är lätt att hamna i köp-koma när det gäller serietidningar. Märkligt nog så klarar jag mej bättre (att stå emot) när jag köper på nätet än i en butik. Det är väl den direkta närheten till objektet som gör "missbrukaren". Håller jag det i handen så är det svårt att stå emot, ibland.

Jag märker att många lider av samma svaghet, när jag jobbar i butiken. Det är härligt att se någon fullständigt tappa tid och rum när dom hittar "rätt" dammiga, gamla låda med tidningar.
Simma lugnt!

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12799
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Inläggav Agentum » ons 24 okt 2007, 10:35

Jo det är ju lättare att hitta saker man inte tänkt på om man rotar i grejorna på riktigt.

På nätet blir det mer att man köper det man för tillfället har i huvet att man ska ha.
9mm, i'm never further away than that.

Användarvisningsbild
bo1127
Fair
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 02 okt 2007, 23:10

Inläggav bo1127 » ons 24 okt 2007, 11:36

[quote="labrador road 26"]
Inlägg flyttat från denna tråd:
http://www.serieforum.se/topic.asp?TOPIC_ID=2008

[/quote]
Tråkigt att spindelmannenelektra's tråd blev låst. Besatthet/beroende är väl inte enbart ett ekonomiskt problem?
Låt trådarna blomstra!

Användarvisningsbild
Looding
Mint
Inlägg: 5275
Blev medlem: lör 08 jan 2005, 12:34
Kontakt:

Inläggav Looding » tor 01 nov 2007, 20:17

Jag har, fram tills nu, förnekat detta ett par år nu men det är så att (frenetiskt?!)samlande och stabil ekonomi inte går hand i hand. Detta härliga gift är inte något vidare bra när man hittar saker som är "för billiga" för att bara strunta i att köpa. Så köper man en bunte med album som man inte själv har, men som man givetvis vill ha men lovar sig själv högt och heligt att man verkligen SKA sälja dem den här gången! Man har helt enkelt inte råda att gå förbi dem. Sen sitter man där och säger till sig själv att man skulle ju kunna skita i att magen är tom ett par veckor och att elen är avstängd m.m. Det finns folk som har det så varje dag så varför kan inte jag ha det så? Klart jag ska behålla mina Prins Valiant! De var ju trots allt billiga i relation till vad de BORDE kosta!

Jag kan ärligt säga att jag är beroende (och galen med för den delen!)...Borde kanske sluta men det är så förbaskat roligt när man hittar något man letat efter ett par år.
Har du information som saknas eller behövs ändras i https://www.seriekatalogen.se så kontakta mig eller skicka ett mail till seriekatalogen.se[at]gmail.com


Återgå till "Loungen"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster