Sida 1 av 2

Om att skissa med blå blyerts

Postat: mån 09 feb 2009, 14:06
av Kristian
När man skissar brukar en del använda pennor med blå färg istället för blyerts, för att slippa suddnings- eller ljusbordsmomentet.
Det ska ju gärna gå lätt att sudda och helst ska det vara varierande hårdhet på pennorna.
Någon som vet vart man kan få tag på dessa blå pennor?

Om att skissa med blå blyerts

Postat: mån 09 feb 2009, 17:32
av Labrador Road 26
Menar du så här?

Bild

Har inte koll på var man får tag på pennorna du söker, men Matton eller konstnärsbutiker borde väl ha sådana antar jag.
http://www.mattonbutiken.se/

Postat: tis 10 feb 2009, 10:58
av Henrik
Jag funderar men kommer inte på vad det är för typ av pennor du söker eller vilken teknik du tänker använda. Kanske är det någon form av studio/färgpennor som har samma form som blyertspennor? Dessa går i så fall inte sudda så bra.

Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 10 feb 2009, 15:18
av Kristian
Det jag söker är pennor med blått pigment som jag kan göra mina skisser med. Sedan tuschar jag direkt på skissen och scannar in den. Då kommer den blåa skissen att försvinna och det som blir kvar är tuschet. En smidigt sätt att skapa serier på tycker jag!
Jag har hittat blåa stift, men de finns endast i HB-hårdhet, vad jag vet, jag vill ha mjuka pennor. Dessutom föredrar jag riktiga pennor som man kan skissa mer livfulla och grova skisser med.
Man tycker ju att någon borde uppfunnit pennor som fungerar som blyerts men är blå i pigmentet!

Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 10 feb 2009, 20:31
av amikael
Det funkar med vilka blå pennor som helst, så länge det är ljusblått. Det behövs inga speciella pennor av nån särskild typ.

Om att skissa med blå blyerts

Postat: ons 18 feb 2009, 11:29
av Kristian
Visst, det funka med vilka färgpennor som helst med förutsättningen att färgen är ljus. Men jag vill ha en penna som man kan sudda och med olika hårdhetsgrad. Om det ska vara optimalt! Så att man får samma känsla som blyert ger.

Om att skissa med blå blyerts

Postat: ons 18 mar 2009, 01:34
av Laureline
det här med tanken på blå penna som en lätt lösning är lite av en kvarleva från tiden när en del tecknare använde kopiatorn för att få rent sina bläckifyllningar från skissresterna under. kopiatorer snappade upp denna blå väldigt dåligt, till skillnad mot röd som syns lika tydligt som svart exempelvis.

om man jobbar så är det givetvis fortfarande liak bra med blåpenna. men..

om man ändå använder dator och läser in via scanner är det nästan lika lätt att rensa vanlig blyerts med kontrastverktygen, eller om man absolut vill skissa med färgpennor markera specifika färgspektra och ta bort. då kan man använda vilken kul färg som helst på pennan dessutom. [:)]

Om att skissa med blå blyerts

Postat: mån 13 sep 2010, 17:46
av buster89
Jag har noterat mig att en del serieskapare helst skissar/skissade sina serier med blå blyerts. Ett par exempel är Walt Kelly (Pogo) och Jack Kent (King Aroo). Jag har för mig att anledningen för detta var att blå blyerts inte kommer med i kopior, stämmer detta? Det skulle ju vara bra om man kan skippa arbetet med att sudda ut blyertsen efter tuschandet (bästa vore väl ljusbord, men det kostar...).

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: mån 13 sep 2010, 18:13
av pogono

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 14 sep 2010, 01:12
av Wakuran
Vet att Aarild Midthun gjorde det för sina Pyton-omslag. De blev ju snygga också.

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 14 sep 2010, 06:45
av Patrik A
buster89 skrev:Jag har noterat mig att en del serieskapare helst skissar/skissade sina serier med blå blyerts. Ett par exempel är Walt Kelly (Pogo) och Jack Kent (King Aroo). Jag har för mig att anledningen för detta var att blå blyerts inte kommer med i kopior, stämmer detta? Det skulle ju vara bra om man kan skippa arbetet med att sudda ut blyertsen efter tuschandet (bästa vore väl ljusbord, men det kostar...).


Det stämmer ja. Jag har själv aldrig testat detta, men om jag någonsin skulle börja lägga ner mer tid på serier så kanske det kan vara något att testa.
Och ljusbord behöver inte kosta dess mera, men det är väl beroende på vad man har för krav. Jag har ju inte direkt testat andra ljusbord, så jag vet ju inte hur stor skillnad det är, men jag har gjort ett eget av lite spillmaterial som låg och dammade hemma.
http://seriegranskningen.blogspot.com/2010/03/ljusbord.html

För mig har mitt ljusbord fungerat väldigt bra, men jag kommer nog när jag har bättre utrymme bygga ett nytt lite större och med lite mer inställningsmöjligheter.

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 14 sep 2010, 08:21
av Labrador Road 26
Slog ihop nya tråden med den gamla, då de handlar om precis samma sak.

/Admin

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: tis 14 sep 2010, 11:17
av DarkPaladin300
http://darkpaladin300.deviantart.com/gallery/#/d1av8u5

Såna här blyerts stift funkar jätte bra att ha, de syns inte alls i skanningen. Man kan få tag på de i Kreatima i Stockholm, och kanske i specifika konstaffärer beroende på vilken stad man bor i.

grön blyerts?

Postat: lör 27 okt 2012, 23:10
av Fable
Jag har sett en del tecknare som först verkar skissa med ”grön blyerts”(?) och sedan toucha ovanpå? Är det någon som brukar använda den tekniken? Vad är det för ”blyerts”? Är det ens blyerts?

Om jag har fattat det rätt så gör man det för att det är sedan är lätt att ta bort den gröna färgen i datorn? Så att man bara har touchet kvar?

Mitt problem är att jag först skissar med såna graphite pennor… och sen när jag är nöjd försöker jag sudda ut de linjerna jag inte vill ha kvar… problemet är att det blir så in i helvete grisigt på sidan.. men mycket utsuddat som lägger sig som grå dassig ton…

Re: grön blyerts?

Postat: lör 27 okt 2012, 23:23
av Wakuran
Blå blyerts tror jag är vanligast... Om man trycker eller scannar svart/vitt försvinner det, även om det syns på ens original.

Den här pennan fick jag tips från av en amatörtecknare jag känner.

http://www.jetpens.com/Pilot-Color-Eno- ... ad/pd/1472

Re: grön blyerts?

Postat: lör 27 okt 2012, 23:35
av Fable
Tackar för svaret. Ser ut som stiftspennor... finns Blå blyerts som icke-stiftspennor?

Re: grön blyerts?

Postat: lör 27 okt 2012, 23:46
av Wakuran
Jag lyckades hitta en tidigare tråd här när jag googlade:

viewtopic.php?f=25&t=3519

Samt en gammal SeF-forumdiskussion från den tiden då forumet fortfarande var livkraftigt:

http://forumet.serieframjandet.se/topic ... epro-blue/

Re: grön blyerts?

Postat: sön 28 okt 2012, 01:01
av Isegrim
Idag, passar nästan vilken färg på pennan som helst. Det gäller bara att hitta en som funkar ihop med tuschet.

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: sön 28 okt 2012, 14:32
av Nima
Tråd sammanfogad med den befintliga.
Ett tack till Wakuran också.

/Admin

Re: Om att skissa med blå blyerts

Postat: fre 25 jan 2013, 10:29
av mikaelsol
Jag brukar använda ljusblå eller ljusgröna stift. Scannar man in i bitmap så får man inte med de färgerna, och man slipper pilla i photoshop med att få bort vanlig blyerts.

Kreatima sålda ut vanliga ljusblå färgpennor för några år sen för typ 1 krona styck. Tror jag köpte 50 stycken, men råkade glömma hälften i Vitabergsparken efter en blöt kväll med några idag framstående förläggare (inga namn nämnda).

MEN jag har aldrig hittat några såna pennor som man kan sudda bort lika bra som låt oss säga en H2-blyertspenna. Å andra sidan är hela poängen att man inte ska sudda.

Jag har inte provat det själv, men det kan nog funka med en vanligt väldigt hård blyertspenna om strecken blir så ljusa att scannern inte tar med det när man scannar i bitmap.