Sida 1 av 1

Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:06
av skaraborg76
Jag har för mig att Maxx hade något "rekommenderas ej till läsare under 15 år."
Kanske var det bra. Men nyfikenheten för yngre ökde troligen.
Är det någon mer serietidning som haft åldersgräns?

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:12
av Wakuran
"Dylan" såldes med brasklappen "Fasor för fullvuxna". Att nyfikenheten för yngre ökar tror jag iofs inte redaktören har något direkt emot.

Flera porrserier, typ Serie-Fibban och flera Epix-album har f.ö. också någon formulering med "för vuxna" på omslaget. (Bortsett från Epix tidningar/album och Serie-Fibban verkar det annars inte ha getts ut så mycket direkt porr/erotik på den svenska marknaden.)

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:20
av skaraborg76
Wakuran skrev:"Dylan" såldes med brasklappen "Fasor för fullvuxna". Att nyfikenheten för yngre ökar tror jag iofs inte redaktören har något direkt emot.

Flera porrserier, typ Serie-Fibban och flera Epix-album har f.ö. också någon formulering med "för vuxna" på omslaget. (Bortsett från Epix tidningar/album och Serie-Fibban verkar det annars inte ha getts ut så mycket direkt porr/erotik på den svenska marknaden.)


Ja men Maxx var väl mer serie än tecknad porr?

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:31
av Wakuran
Jojo, Maxx innehöll mest amerikanska och brittiska actionserier, samt vissa inslag av humorserier.

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:33
av skaraborg76
Wakuran skrev:Jojo, Maxx innehöll mest amerikanska och brittiska actionserier, samt vissa inslag av humorserier.


Ja men naket var det också. Och inte bara det, utan sex också!

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:35
av Wakuran
Iofs, det förekom, men såg förhållandevis "softcore" ut. Iaf om man jämför med t.ex. Pox.

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 16:45
av skaraborg76
Kanske Maxx menade att det var våld och inte rumpor som behövde 15 års gräns?

Re: Åldersgränser?

Postat: fre 19 mar 2010, 20:23
av Nitro74
Även Samurai hade 15-årsgräns. När Dark Knight returns utgavs i tidningsform 1987 försågs den med 12-årsgräns. Jag hade för mig att samma sak gällde Watchmen i tidningsform, men jag äger inte tidningarna och på de bilder jag lyckats får fram ser jag ingen åldersgräns. Någon som har tidningarna och kan ge klarhet i om åldergräns förekom?

Re: Åldersgränser?

Postat: mån 22 mar 2010, 16:14
av skaraborg76
Men hur lagliga var dessa gränser? Ingen tant i en affär har vad jag vet kollat någons leg när det ska inhandlas serier!
Åldersgränser lockar nog bara yngre. Förbjuden frukt ni vet...

Re: Åldersgränser?

Postat: mån 22 mar 2010, 22:32
av Mithroth
Lagliga och lagliga, det handlade väl mest om rekommendationer så att inga upprörda föräldrar skulle ringa och klaga.

Postat: mån 22 mar 2010, 22:52
av Schuberg
Wakuran skrev:Flera porrserier, typ Serie-Fibban och flera Epix-album har f.ö. också någon formulering med "för vuxna" på omslaget. (Bortsett från Epix tidningar/album och Serie-Fibban verkar det annars inte ha getts ut så mycket direkt porr/erotik på den svenska marknaden.)


Seriefibban utgavs med 10 nummer under åren 93-96, vidare utöver dessa så har vi haft Velvet(icke att blanda ihop med den gamla tjejtidningen velvet och hennes häst [8] ) som kom med 15 nummer under åren 1991-92. Kiss Comix dök upp under en kort sejour 1994 med totalt 4 nummer.

Epix gav även ut Pocketserien Kanin-Pocket som kom ut under 1990-1992, utöver detta har det utgivits en del "engångare" med bland annat en Cherry-pocket från Atlantic 1993. Den riktiga långköraren trots låg utgivningstakt var annars Lektyrs sexiga serier som dök upp 1998 och levde ända t.o.m. 2007. Alla dessa titlar förutom pocketböckerna(?!) har väl oftast haft något på framsidan som påtalat om tidningens innehåll, exempelvis "Endast för vuxna". Vidare ska väl tilläggas att dessa tidningar brukade vara placerade bland andra typer av herrtidningar och inte bland "vanliga" serietidningar. Sen var väl även antalet återförsäljare av dessa rätt få, oftast bara vissa bensinmackar som hade dem i sortimentet?!

OT. Medan jag skriver så slår det mig att de flesta av dessa titlar dök upp under första halvan av 90talet, varför kan det ha blivit så? Kan det ha varit Epix m.fl. "mjukare titlar" som banade väg för denna typ av serier? [?] Slut OT.

Re: Åldersgränser?

Postat: mån 22 mar 2010, 22:58
av Linus van Pelt
Chock hade ju först devisen "Ej censurerad" som sedermera - antagligen som en följd av kritiken av skräckserietidningarna - byttes ut mot ett "Bara för vuxna!". Sedan har vi ju förstås Carlsens albumserie "Serier för vuxna", men där kanske åldersgränsen inte så mycket syftade till att varna som att signalera att det rörde sig om lite svårare och mer intellektuella serier.

Re:

Postat: mån 22 mar 2010, 23:37
av Wakuran
Schuberg skrev:. Alla dessa titlar förutom pocketböckerna(?!) har väl oftast haft något på framsidan som påtalat om tidningens innehåll, exempelvis "Endast för vuxna".

Nix, Cherry-pocketen såldes med brasklappen "112 sidor GLADPORR!", men annars framkom det inte alls på omslagen vad tidningarna handlade om, bortsett möjligen från titlarna och att i princip alla omslag föreställde lättklädda damer som höll på att klä av sig.