Sida 1 av 16

Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 00:08
av AndreasEriksson
Ett nytt förlag dyker snart upp i den svenska seriebranschen: Ades Media. Och vem är denna uppstickare undrar ni förstås då? Jo, det är jag själv det - Andreas Eriksson - som plockat ut varannan bokstav i mitt förnamn och på så vis bildat ett firmanamn!

Förutom att jag är en serieläsare och -samlare av stora mått som bl.a. hängt här på Serieforum i åratal, så har jag de senaste åren frilansat i serierelaterade ärenden.

Nu ger jag mig i kast med egen utgivning, inspirerad och hjälpt av bl.a. Albumförlaget och Apart förlag.

Den första utgåvan från mig kommer att bli den italienska skräckserien Dylan Dog.

Bild

Den ursprungliga planen var att ge ut första albumet på SPX nästa år, sen såg det ett tag så ljust ut att jag nästan siktade på bokmässan i år. Nu är ambitionen att hinna få ut första albumet före årsskiftet och - om det går hyfsat bra - ett andra album till SPX. Jag hoppas att det ska hålla även på upploppet så jag inte behöver revidera mina planer.

Jag kommer att ge ut Dylan i albumform - inte i serietidningsformat som när Dylan gavs ut i Sverige tidigare, och inte heller i pocketformat som den vanligtvis publiceras i Italien. Utan lite större, på bra papper och bra tryck. Ovan nämnda förlag har ju satt ribban rätt högt när det gäller produktionskvalitet på serieutgåvor!

Första albumet blir på 100 sidor i sv/v/gråskala och är givetvis ett äventyr som aldrig tidigare publicerats på svenska. Det är också väldigt lättillgängligt för nya läsare eller till och med såna som läst Dylan på svenska tidigare utan att bli särskilt imponerade. Dessutom är det i mitt tycke ett otroligt bra äventyr också, vilket inte ska underskattas!

Mer info om exakt vad som ska ges ut och hur man köper det och vad det kostar och vilka specialerbjudanden jag tänkt ha kommer att släppas stegvis
på hemsidan http://adesmedia.se/
på Facebook-sidan https://www.facebook.com/DylanDogSweden (gilla och sprid gärna!)
...och även här på Serieforum förstås!

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 00:14
av Wakuran
Fy för helvete! [|)] Lycka till!

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 00:27
av Sir-L
Härligt att höra, lycka till! Hoppas vi får se fler (gärna för Sverige okända) italienska serier.
(Så det var därför Jimmy satt och tecknade Dylan :) )

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 01:08
av Peral
Detta är förstås ett givet köp för mig! Jag har alltid gillat Dylan Dog och föredrar det i SV format. Ett av höjdpunkterna för mig utom den eleganta pennföringen är interaktionen mellan Dylan Dog och versionen av Groucho Marx.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 02:39
av Magnus
Samma här, givet köp!
Riktigt kul nyhet!!
Passade på att dela det här på FB.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 05:57
av K-E Lindkvist
Lycka till, Andreas! Roligt att du vågar!

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 08:05
av APenny4YourThoughts
Givet köp här också!
Har du fler album i pipelinen? Finns det någon tänkt utgivningstakt?

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 09:01
av AndreasEriksson
Tack allihopa!

APenny4YourThoughts skrev:Har du fler album i pipelinen? Finns det någon tänkt utgivningstakt?


När det gäller DD så har jag en "kölista"i huvudet på äventyr jag vill köra, men takten bestäms till stor del av hur bra och hur snabbt första albumet säljer. Produktionsmässigt finns inga problem att dra upp takten, och material finns det ju gott om [:)]

Jag är ganska säker på vilket äventyr jag vill köra som nummer 2, sen finns det en handfull som slåss om ordningsföljden därefter. Jag kommer att välja och vraka från hela DD:s utgivning, de allra flesta äventyren är ju fristående och kräver inte att man publicerar dem i någon viss ordning. Så mitt fokus inledningsvis är att ta fristående och lättillgängliga äventyr som kan plockas upp utan att man vet särskilt mycket om DD på förhand. Längre sviter av äventyr får vänta.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 09:10
av APenny4YourThoughts
Var det knepigt att få loss rättigheterna? Jag tänker att det kanske är svårare när en serie redan är utgiven av andra på svenska?

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 09:24
av satori
Häftigt! Och ingen mustasch-censur antar jag. (Dylan Dogs assistent tappade mustaschen i den amerikanska utgåvan)

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 09:26
av AndreasEriksson
Jag har inget annat att jämföra med, men det gick hur smidigt som helst i mina ögon. Jag har pratat med Ulf Granberg, som fixade rättigheterna när Semic/Egmont gav ut Dylan, och då gick det tydligen ännu smidigare. Det som hänt sedan dess är att det tillkommit ett extra led med en agent som jag förhandlar med. På Granbergs tid hade han direktkontakt med förlaget Bonelli. Det gjorde att det blev lite långa ledtider ibland, men det var aldrig några problem eller hårda diskussioner. De tycker bara att det är kul att Dylan sprids till fler länder, och att det är ett nystartat oerfaret enmansförlag tyckte de också bara var kul och har kommit med många tips och hjälp och till och med "bjudit" på lite godbitar (som jag kommer att avslöja lite mer om sen). Ledtiderna gjorde som sagt att det tog tid att få loss materialet, hade jag fått det innan semestern hade utgivning på bokmässan varit fullt möjlig. Men i övrigt har det flutit på bra, och kommer säkert att göra det i fortsättningen också om jag kan fortsätta med utgivningen.

satori skrev:Häftigt! Och ingen mustasch-censur antar jag. (Dylan Dogs assistent tappade mustaschen i den amerikanska utgåvan)


Det kan du lita på! Det är Groucho, och ingen mustaschlös "Felix"!

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 10:21
av Cadial
Peral skrev:Detta är förstås ett givet köp för mig! Jag har alltid gillat Dylan Dog och föredrar det i SV format. Ett av höjdpunkterna för mig utom den eleganta pennföringen är interaktionen mellan Dylan Dog och versionen av Groucho Marx.

Den eleganta pennforingen kan det ju vara si och sa med. Jag har ett 20-tal pocketar pa italienska och spanska, och jag tror att det ar lika manga olika tecknare. Detta har ju forstas gjort att Sclavi kan spruta ut historier pa lopande band. Dylan Dog ar en av mina favoriter och jag hoppas att det gar bra!
Andreas; var Hades Media upptaget? [;)] Ett coolare och mer lattforstaeligt namn kanske inte finns an Ades?

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 10:42
av Wakuran
Dessutom tror jag man har ett helt team av manusförfattare numera, och Sclavi har nog mest funktionen av en granskande redaktör, ungefär som Chris Carter för X-Files.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 10:55
av Coppas
Tummen upp för min del då även jag är en diggare av vissa italienska serier. Min favorit där är Group TNT (Alan Ford) vilket även framgår av min avatar som visar karaktären "Bob Rock" i nämnda serie.

Dylan Dog blir även den ett ganska givet nummer för min del då jag var förtjust i den serien när den publicerades senast. Detta är ett mycket trevligt initiativ och jag får önska lycka till med det fortsatta arbetet och att det blir mera italienskt seriegodis. :mrgreen:

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 11:23
av AndreasEriksson
Cadial skrev:Andreas; var Hades Media upptaget? [;)] Ett coolare och mer lattforstaeligt namn kanske inte finns an Ades?

Jag har använt namnet Ades i diverse sammanhang i över 10 år, så det är väldigt personligt. Kopplingen till Hades är inte dum, men fullt så jävlig är jag inte att jag vill driva ett eget förlag som heter Hades Media [;)]

Wakuran skrev:Dessutom tror jag man har ett helt team av manusförfattare numera, och Sclavi har nog mest funktionen av en granskande redaktör, ungefär som Chris Carter för X-Files.

Precis så är det, förutom att det även finns en redaktör mellan Sclavi och kreatörerna. Produktionstakten är väldigt hög och antalet DD-publikationer i Italien växer också ständigt. Upplägget liknar den svenska Fantomentidningen i viss mån, och det gillar jag ju [:)] Just att det blir varierat och inte, som t.ex. i Amerikanska (eller fransk/belgiska) serier, oftast samma kreatörer under lång tid. Man kan tycka att det blir spretigt och att kvaliteten varierar också, men det är häftigt när nya kombinationer av författare/tecknare gör så att det slår oanade gnistor.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 13:19
av Sudden
Verkligen ett stort lycka till med detta! [:)] Som många andra redan har sagt så blir det här ett givet köp.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 13:58
av burnout
Kul nyhet, Har väntat länge på en ny utgåva av Dylan och i albumform är bara plus. Meddela när den släpps och hur man får tag i den.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: tor 19 sep 2013, 16:48
av lennon
Lycka till! Kul med en aktör ytterligare.

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: fre 20 sep 2013, 07:52
av APenny4YourThoughts
Kanske en limiterad inbunden samlarvolym också? [^]

Re: Dylan Dog ges ut på svenska av Ades Media!

Postat: fre 20 sep 2013, 16:13
av burnout
APenny4YourThoughts skrev:Kanske en limiterad inbunden samlarvolym också? [^]


I Guldtryck med kanske?????

Ett bra sätt att köra ett nystartat företag i botten är att sikta högt och ge ut sitt första alster så dyrt att ingen har råd att köpa det.
Man börjar med ett nr i normalpris som alla har råd att köpa, skulle det inte gå 100% så kanske man har råd att ta en lite förlust på 1-3 nr. Man börjar inte att ge ut album i 2 varianter bara för någon samlar i "fina utgåvor" det går inte. Du får nog lämna iväg och binda in själv i lyxutförande.