Sida 1 av 4

Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: fre 27 nov 2009, 22:30
av Coppas
Är medveten om att Scooby Doo är en barnserie i grund och botten, men mycket av det man gör och vad som tilltalar en handlar i alla fall för min del om nostalgi… och dessa tidningar hade sin charm även om många år har förflutit sedan den första omgången av tidningen slutade ges ut. Den senare utgåvan som startades av Schibsted har jag däremot aldrig bytt mig om ett ens bläddra i då jag inte lockas av konceptet mm. och dessa nyare utgåvor saknar även den nödvändiga nostalgiska kopplingen.

Vad gäller den äldre versionen så har jag försökt att kika runt lite här på forumet, men inte hittat något speciellt av substans utan det enda verkar vara att serien nämns lite här och var i förbigående. Ser man sedan till vad som står på Seriewikin vad gäller svensk utgivning så är även det ganska summariskt. T.ex. ser det ut som om det inte ens fanns utgivning 1977 vilket dock är fel. Är även frågande till om det verkligen var 1983 som var sista året och gissar mer på 1982? Det enda konkreta som nämns i övrigt att utgivning skedde och vilka förlagen var.

Lite undrande blir jag därför över hur många tidningar som gavs ut totalt då verkar ha varierat. Vissa år var 15 st. medan det andra år verkar ha varit enbart 8 eller 12 st. Antar även att bl.a. Gold Key och Charlton Comics bidrog till det material som publicerades i den svenska utgåvan, men fanns det även andra källor? Vissa episoder ger nämligen mera uttryck för av att utspela sig i Storbritannien snarare än i USA. Någon som vet mera?

Postat: fre 27 nov 2009, 23:00
av Nima
vad är skillnaden mellan de nya och gamla då?:)
har aldrig läst scooby-tidningar, men alltid gillat barnserien på teve, så skulle vara intressant att veta:)

Postat: fre 27 nov 2009, 23:40
av Wakuran
Det är olika tecknare och manusförfattare, så det är rätt stor skillnad på stil. Fanns en tecknare där som var rätt driven som bl.a. gjorde serier om glassmonster och någon serietecknare som förföljdes av sin egen superhjälte m.m., sen fanns det någon annan tecknare som ritade i en märklig smått psykedelisk stil som var rätt underlig.

För att få reda på utgivningen kan man bara titta på Seriesam:

http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Scooby+Doo

Postat: fre 27 nov 2009, 23:52
av Coppas

Aha, där ser man… bockar och bugar. Tänkte inte på detta då jag inte köper så mycket antikvariskt.

För min del handlar det som sagt annars mycket om nostalgi, därav intresset för första utgivningsomgången. Är född 1970 och i villa- och radhusområdena i västra Storstockholm (och troligen på många andra platser med) så var det inte ovanligt att ungar i 10-årsåldern lånade familjens garage eller så och började köpa och sälja serietidningar där. Ryktena gick och man cyklade emellan dessa platser och letade efter ’fynd’ eller vad man ska kalla det.De olika tecknade animerade serierna är väl lite OT, men har sina fördelar även om de tidiga hör till de bättre då hela temat i vanlig ordning sedan sönderkommersialiserades. Mycket av de allra tidigaste finns att få tag i på svenska. I det fallet ska man då söka efter de 25 episoderna av »Scooby Doo, where are you!« som sändes 1969-1970. Sen finns också de 24 episoderna i »The new Scooby Doo movies« från 1972-1973. Det är troligen dessa bägge omgångar som många 70-talister minns från jullovsmorgnar mm. Den senare omgången lär dock inte finnas släppt med svensk dubbning.

Postat: lör 28 nov 2009, 00:05
av Wakuran
På Comics.org kan man f.ö. se både svensk och amerikansk utgivning, utgivningen verkar till stor del baserad på den amerikanska, då jag känner igen många omslag (och den senare, "psykedeliska" stilen är möjligen direkt för den svenska marknaden, då originalmaterialet tog slut, det känns mer framhafsat).

http://www.comics.org/series/name/Scoob ... ort/alpha/

Tecknaren som jag gillade skulle kunna vara den gamla veteranen Dan Spiegle. Driven och rätt realistisk stil, om än kanske bitvis litet stel.

http://lambiek.net/artists/s/spiegle_d.htm

Och här är ett exempel på vad jag misstänker är en svensk tecknare:
http://images.comics.org//img/gcd/cover ... 110437.jpg

Samlarvärdet för gamla Scooby Doo verkar f.ö. vara närmare noll, så om du väl får tag på tidningarna kan du ofta få dem billigt.

Postat: lör 28 nov 2009, 08:43
av MagnusR
Wakuran skrev:
Och här är ett exempel på vad jag misstänker är en svensk tecknare:
http://images.comics.org/img/gcd/covers ... 110437.jpg


Det var ett snedstreck för mycket i adressen, fixat i citatet.

Jag minns den stilen från när jag var liten. Borde ha ett exempel liggandes någonstans. Edit: hittade tidningarna, men artisterna var inte listade.

En annan riktigt bra amerikansk tecknare som gjort Scooby Doo-historier är Don Perlin. Edit: vet inte under vilken period dock.

/Magnus

Postat: lör 28 nov 2009, 11:15
av amikael
Bilden kan inte nås utifrån. :-/

Postat: lör 28 nov 2009, 12:55
av Wakuran
Det verkar funka med snedstrecket(?)

Postat: lör 28 nov 2009, 13:17
av Wakuran
Don Perlin verkar förresten bara ha arbetat med Scooby Doo under 00-talet, efter sin "halvpensionering", inte under den perioden som Coppas pratar om.

Postat: lör 28 nov 2009, 19:17
av K-E Lindkvist
Det här är kanske också utanför trådstartarens intresseområde, men så sent som 1996 gjorde Dan Spiegle tre nummer av Scooby-Doo (#10, #14 och #17) i den kortlivade Archie Comics-utgivningen innan [url="http://www.comics.org/series/7260/"]DC[/url] tog över 1997. Manusförfattare var hans trogne vapendragare Mark Evanier (med låååång erfarenhet av jycken & gänget). Resultatet är riktigt underhållande:

Bild

Annars är det Joe Staton som väl får räknas som den nuförtiden främste uttolkaren av Scooby-Doos äventyr (och att Daphne i hans version bär tydliga drag av Nova Kane tycker jag inte är någon nackdel, precis[:o)]):

Bild

Postat: lör 28 nov 2009, 19:40
av Wakuran
Teamet Evanier/ Spiegle verkar ha varit stöttepelarna i Gold Key's utgivning från 1973. Ser kul ut.

http://www.comics.org/series/18373/

Postat: mån 30 nov 2009, 00:03
av Coppas
Jo, 1996 och framåt är väl kankske inte riktigt min grej. Å andra sidan är jag inte särskilt låst på det sättet utan ser det intressant ut så ska det givetvis få en chans så det är bara kul att få lite tips.

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: ons 22 feb 2012, 22:00
av Nima
Om jag nu är lite intresserad av att läsa lite hederlig Scooby, är det några speciella årgångar som kanske är bättre än andra?
Någon känd (bra) skapare? Något som skiljer sig från mängden?

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 00:03
av Magnus
kungnima skrev:Om jag nu är lite intresserad av att läsa lite hederlig Scooby, är det några speciella årgångar som kanske är bättre än andra?
Någon känd (bra) skapare? Något som skiljer sig från mängden?


Ju äldre, desto bättre. Skulle jag säga.
Men så har jag bara läst de första 3-4 årgångarna.

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 00:16
av Wakuran
Jag gillade de gamla Evanier/Spiegle-serierna. Ganska lätta att hitta i svensk utgivning, eller iaf billiga.

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 08:50
av Rosen
Ah, den här tråden hade jag missat! Jag ser att den startades under en period när jag var borta från forumet. Innan jag började köpa superhjälteserier var Scooby Doo min favorittidning under 70-talet.
Jo, det var Evanier/Spiegle. Tveklöst de bästa serierna i tidningen (ett par av deras historier dök flera år senare upp som avsnitt i någon av TV-serierna, så det var det nog fler som tyckte) men det tog mig ett antal år innan jag hade lyckats spåra upp villka upphovsmännen var.

Wakuran skrev:Och här är ett exempel på vad jag misstänker är en svensk tecknare: http://images.comics.org/img/gcd/covers ... 110437.jpg

Det var intressant! Jag har alltid undrat lite om den där pellen, och man ser aldrig bilder från någon av hans serier när man surfar runt efter de amerikanska tidningarna så det kan nog stämma... Några teorier alls om vem det kan ha varit?

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 10:48
av Labrador Road 26
Rosen skrev:Ah, den här tråden hade jag missat! Jag ser att den startades under en period när jag var borta från forumet.

Hittar ni en gammal tråd ni finner intressant så tveka inte inför att väcka den till liv igen. Detta är en generell uppmaning till samtliga alltså.
/Admin

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 11:09
av K-E Lindkvist
Rosen skrev:Jag har alltid undrat lite om den där pellen, och man ser aldrig bilder från någon av hans serier när man surfar runt efter de amerikanska tidningarna så det kan nog stämma... Några teorier alls om vem det kan ha varit?

Det borde väl Joakim Gunnarsson kunna ha ett visst hum om? Scooby Doo av Evanier/Spiegle från 70-talet återtrycktes i en Tom & Jerry-pocket som kom ut i slutet av förra året. Tycker man om det som finns där kan man ju gå vidare och skaffa de gamla tidningarna. Själv vill jag även slå ett slag för Joe Statons Scooby Doo-serier som alltid är snyggt tecknade (ofta tuschade av Andrew Pepoy).
[:)]

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 11:38
av AndreasEriksson
Jag har på sistone intresserat mig för den senaste periodens Scooby-Doo (lite OT om man slaviskt följer trådens titel...), mest för att utgivningen var lite märklig i början. Enligt de flesta uppgifter jag sett tidigare (däribland Seriesam) så startade den nya tidningen 2005. Men vid närmare undersökning har jag upptäckt att tidningen som startade 2005 egentligen hette Warner Bros. presenterar och innehöll Scooby Doo i vissa nummer och Looney Tunes i övriga. Än så länge har jag bara hittat två nummer med LT. 2006 bytte tidningen namn till Scooby Doo, och innehåller serier av bl.a. Evanier, Spiegle, Perlin och Staton som nämnts här. Sen så dyker det ju upp svenska kreatörer ibland, åtminstone på manussidan: Björn Härgestam, Embla Malmenlid och Olof Siverbo har jag noterat (se t.ex. http://www.bostream.nu/siverbo/Scoob.html). Jag vet inte om dessa äventyr varit producerade direkt för den svenska tidningen, men åtminstone ett avsnitt av Malmenlid har publicerats i USA också.

Re: Scooby Doo - Första utgivningsomgången 73-83

Postat: tor 23 feb 2012, 14:51
av Wakuran
Rosen skrev:
Wakuran skrev:Och här är ett exempel på vad jag misstänker är en svensk tecknare: http://images.comics.org//img/gcd/cover ... 110437.jpg

Det var intressant! Jag har alltid undrat lite om den där pellen, och man ser aldrig bilder från någon av hans serier när man surfar runt efter de amerikanska tidningarna så det kan nog stämma... Några teorier alls om vem det kan ha varit?

Länken ska alltså ha det där underliga dubbelsnedstrecket för att funka. Något eget system GCD använder.

De där serierna verkar f.ö. även ha publicerats på norska.
http://www.minetegneserier.no/pls/htmld ... 849365A123

(Jag vet inte om MineTegneserier.no har permanenta länkar, men man kan klicka sig fram till "Scooby Doo" eller "Skubbidu" via indexet.)